U bent hier: Home › Jeugdatletiek › Jeugdatletiek bij AVA › Baanatletiek › Baanatletiek junioren

Baanatletiek junioren

Als de dagen langer worden, de bomen weer bladeren krijgen en de temperatuur omhoog gaat is het cross seizoen bijna afgelopen en gaan de baanwedstrijden weer beginnen.
Het baanseizoen begint doorgaans eind maart, begin april en eindigt begin oktober. Tijdens de zomer vakantie zijn er nagenoeg geen wedstrijden. Baanwedstrijden voor pupillen junioren bestaan uit meerkampen of wedstrijden waar je aan losse onderdelen kan meedoen.

 

Meerkamp
Een meerkamp is een wedstrijd over meerdere onderdelen, dat varieert van 3 onderdelen voor de pupillen tot 10 onderdelen bij de A junioren / senioren mannen. Meerkampen worden gehouden op de atletiek baan en duren doorgaans een halve dag voor de pupillen tot 2 dagen voor A junioren. Tussen alle onderdelen zit altijd een pauze.
Een meerkamp bij de junioren varieert van een 3-kamp tot een 7-kamp voor de meisjes en een 10-kamp voor de jongens.
De puntentelling bij een meerkamp is ingewikkeld. In het kort komt het erop neer dat de atleet voor ieder onderdeel punten krijgt. Alle punten bij elkaar opgeteld levert een totaalscore op. De atleet met de hoogste score is de uiteindelijke winnaar.

Welke wedstrijden zijn er?
Er bestaan in het baanseizoen door het hele land veel mogelijkheden voor de jeugd om aan wedstrijden mee te doen. Voor de CD junioren is de belangrijkste de CD-competitie, een officiële Atletiek Unie competitie. De A en B junioren van AVA Aalsmeer doen niet mee aan de competitie van de Atletiek Unie. Voor de A en B junioren maakt de trainer een wedstrijd programma. Van de overige wedstrijden voor de C en D junioren maakt de jeugdafdeling een selectie.

CD-competitie
De CD competitie is een officiële Atletiek Unie competitie welke bestaat uit een serie van 3 wedstrijden voor de zomer en een finale na de zomer. Het is een teamcompetitie (jongens en meisjes gescheiden) voor C en D junioren.
Iedere team bestaat uit minimaal 5 atleten. Tijdens een wedstrijd komen nagenoeg alle onderdelen aan bod en kan een atleet aan minimaal 1 en maximaal 3 onderdelen meedoen. Aan de loopnummers mogen maximaal 3 atleten deelnemen en aan de technische nummers maximaal 2 atleten.
De scores van de 2 beste atleten bij de loopnummers en beste atleet bij de technische nummers worden bij elkaar opgeteld volgens de meerkamp puntentelling.

Het is dus duidelijk een teamwedstrijd.
CD Evening games
De naam zegt het al, deze wedstrijden vinden plaats op een avond en wel op vrijdagen vanaf 18.30 tot uiterlijk 21.30.
Het betreft een serie van 4 wedstrijden met 4 verschillende atletiek onderdelen per wedstrijd. Hierbij komen alle atletiek onderdelen (niet kogelslingeren en geen steeplechase).
Het is leuk om aan alle 4 de wedstrijden mee te doen en aan zoveel mogelijk onderdelen. Alleen het resultaat van de beste 11 van de 16 onderdelen worden bij elkaar opgeteld (meerkamp puntentelling) en tellen zodoende voor de einduitslag na 4 wedstrijden.
C en D spelen
Voor C en D junioren bestaat er geen Nederlands Kampioenschap georganiseerd door de Atletiek Unie, zoals dat wel bestaat voor A en B junioren. De verenigingen AAC uit Amsterdam (C spelen) en Phanos uit Amsterdam (D spelen) organiseren iedere jaar de C en D spelen. Dit wordt gezien als het officieus Nederlands Kampioenschap voor C en D junioren. Het zijn geen meerkampen met wedstrijden met losse onderdelen. Je kan je ook maar voor een paar onderdelen inschrijven.
Overige wedstrijden
Van de overige wedstrijden in de regio is een selectie gemaakt die past in de baanseizoen kalender voor de AVA junioren.
Clubkampioenschap
Ieder jaar in september organiseert AVA een clubkampioenschap meerkamp. Deze vindt altijd plaats bij AVA Aalsmeer.

Waar en wanneer zijn de wedstrijden-wedstrijden?
De plaats en datum van alle wedstrijden staan op de kalender voor de jeugd van AVA Aalsmeer. Het uiteindelijke chronoloog (de tijden dat je start) zijn vaak pas een week van te voren bekend. Ongeveer een week voor de wedstrijd ontvang je alle informatie voor de wedstrijd (plaats, route, parkeren, starttijd en afstand).

Hoe kan ik mij aanmelden en/of inschrijven en wat kost het?
Voor de CD-competitie stellen we begin van het jaar teams samen. Je ontvangt hiervoor een email. De kosten voor de hele competitie zijn € 15,-. Dit wordt verrekent met de contributie van het volgend jaar.
Je kan je online aanmelden voor de wedstrijden op de website. Voor aanvang van het baanseizoen ontvang hierover een email.
Als je je hebt aangemeld, schrijft de wedstrijd coördinator je hiervoor in, je hoeft dus zelf niets te doen. AVA Aalsmeer doet ook de betaling (gemiddeld € 5,- per wedstrijd of € 3,- per onderdeel). Voor deze wedstrijden krijg je een aparte rekening.
Je mag je ook zelf inschrijven voor deze wedstrijden, je levert het aanmeldformulier in dat geval niet in.

Hoe kom ik bij een wedstrijd en wat als ik geen vervoer heb?
Ruim van te voren ontvang je alle informatie over locatie en tijd. Je gaat in principe met je ouders naar de wedstrijd of rijdt met iemand anders mee. Als je wel wilt meedoen, maar geen vervoer hebt, kan AVA Aalsmeer dat voor je regelen. Meld dat dan even op de training aan een lid van de jeugdafdeling of stuur een email naar .

Ik wil nog meer informatie, maar hoe?
Vlak voor de start van het baanseizoen organiseert AVA Aalsmeer een informatie avond waarin e.e.a. over baanwedstrijden wordt uitgelegd. Dit vindt plaats in het clubhuis van AVA Aalsmeer.


Ogenblik a.u.b. ...